Ga naar hoofdinhoud
Hengelo: 074 700 21 07
Zutphen: 0575 54 18 57
Deventer: 0570 24 41 60
Lelystad: 0320 32 01 62
Lochem: 0575 54 18 57

Wat kost je een scheiding?

 

Elke ochtend als ik opsta lees ik het nieuws op NU.nl. Vanochtend viel mijn oog op het krantenartikel  Wat kost je een scheiding?

Altijd leuk om zoiets te lezen. Interessant ook. Ik ben zelf ook dol op korting. Ik let er altijd op of iets in de aanbieding is of , als ik het dezelfde dag nog opeet, koop ik dingen met een 35% kortingssticker er op. Meestal zonder enige schaamte. Al moet mijn jongste zoon er om lachen en drijven mijn pubers er soms de spot mee. Bij duurdere aankopen oriënteer ik me eerst op internet en vraag ik in de winkel om korting of prijsgaranties. Teveel betalen is het laatste dat ik wil. En spijt krijgen al helemaal niet.

Nu is het dat ik zelf al ben gescheiden en het niet nog een keer van plan ben ooit te gaan doen. Hoop ook vooral nooit meer in die situatie te komen.

Toen ik zelf ging scheiden was ik net als iedereen in zekere zin bang berooid achter te blijven. De basis is immers onder je weggeslagen. Onzekere tijden over je huis, je financiën, je kinderen, je bedrijf. Over je toekomst dus. Vertrouwen dat alles in orde zou komen had ik nodig. Snel en goed! En waar voor mijn geld.

Dus ik ben de eerste die snapt dat mensen die uit elkaar gaan letten op wat dat kost.

Toch had ik na het lezen van het artikel vanochtend last van plaatsvervangende schaamte. Waarom? Natuurlijk snap ik dat het belangrijk is dat je niet teveel betaalt. En dat je waar krijgt voor je geld. Waarom dan wel plaatsvervangende schaamte ? Hierom.

Het lijkt in de verste verte niet te gaan om wat krijg je en of je waar voor je geld krijgt. Wat is het risico op de beruchte kat in de zak? Wat geeft de meeste zekerheid dat valkuilen op tijd worden gezien en vermeden? Niet onverwacht extra belasting moet worden betaald? Wat heb je nodig voor de toekomst en hoe regel je dat zo goed mogelijk?

Zeker als er een onderneming, een eigen woning of ander vermogen in het spel is, is deskundig advies noodzakelijk. Juridische en/of fiscale valkuilen wil je toch liever vermijden. Geen financiële tegenvallers achteraf.

Ik dacht aan de tv reclame over ooglaseren. Je hebt toch maar 2 ogen? Of zoiets is de slogan van die kliniek. Met andere woorden: pas op naar wie je toe gaat. Laat niet zomaar aan je prutsen. Ga zorgvuldig om met het waardevols dat je hebt.

Ik dacht ook aan bruiloften. Hoe zorgvuldig locaties, muziek, kaarten en taarten worden uitgezocht. En het menu en de wijn. De jurk niet te vergeten. Het mag wat kosten. Terwijl wat een paar dan bezit meestal vele malen minder is dan op het moment dat het besluit valt om uit elkaar te gaan. Er wat te verdelen valt.

En dan even terug naar een scheiding. Wat kost het echt minimaal?

Ik zet het op een rij:

  • elke scheiding moet altijd worden bekrachtigd door de rechtbank. Hiervoor rekent een rechtbank minimaal €79,00. Dit bedrag geldt als 2 partijen het eens zijn en via dezelfde advocaat bij de rechtbank een uitspraak vragen. Als ieder een eigen advocaat heeft, is dat bedrag per persoon.
  • een mediator kost minimaal €53,00 per persoon. 
  • Als een advocaat ook mediator is, rekent hij datzelfde bedrag , dus ook minimaal €53,00
  • een mediator die zelf geen advocaat is, moet altijd een advocaat inschakelen
  • een advocaat/mediator kan alles wat nodig is voor een echtscheiding zelf afhandelen
  • Soms als mensen al erg lang in een uitkeringssituatie zitten is het mogelijk om vanuit bijzondere bijstand alle kosten vergoed te krijgen via de gemeente. Scheiden is in zo’n geval dus helemaal gratis. Ook indien er een advocaat wordt ingeschakeld.

In het uiterste geval kan het dus helemaal gratis. Ook bij ons kantoor. Het gaat dan om gevallen waarin alle kosten vanuit bijzondere bijstand worden vergoed. Op ons kantoor lichten we je graag voor over de mogelijkheden en kunnen we adviseren wat het beste bij jouw/jullie situatie past.

 

Back To Top