Ga naar hoofdinhoud
Hengelo: 074 700 21 07
Zutphen: 0575 54 18 57
Deventer: 0570 24 41 60
Lelystad: 0320 32 01 62
Lochem: 0575 54 18 57

Wat is mediation en wat doet de mediator?

Mediation of conflictbemiddeling is het oplossen van conflicten buiten de rechter om. De mediator (bemiddelaar) is onafhankelijk en begeleidt u om in overleg tot een oplossing te komen die voor alle partijen bevredigend is. U kunt mediation inzetten bij een scheiding of arbeidsgeschil.

Soms is het na een succesvolle mediation wenselijk of noodzakelijk de gemaakte onderlinge afspraken bij de rechtbank te laten vastleggen. Onze advocaat kan dat in voorkomende gevallen voor u verzorgen.

Hoe werkt mediation?

Tijdens het mediation-proces creëren wij inzicht en overzicht voor betrokken partijen door zowel de menselijke als zakelijke aspecten van het geschil in beeld te brengen en naast de problemen ook de mogelijke oplossingen te bespreken. Samen wordt er stapsgewijs naar een oplossing toegewerkt, die optimaal is voor alle partijen. Dit gebeurt met speciale aandacht voor communicatiepatronen en emoties. Alle gesprekken zijn vertrouwelijk en volledig vrijwillig.

Soorten mediation

Mediation komt voor op verschillende rechtsgebieden. Winters Mediation is onder andere gespecialiseerd in bemiddeling bij echtscheidingen, het verbreken van relaties, erfrechtelijke aangelegenheden en mediation bij zakelijke conflicten, arbeids- en samenwerkingsgeschillen. Hoewel mediation voor verschillende geschillen kan worden ingezet, het doel is overal hetzelfde: om tot een tevredenstellende oplossing te komen voor alle betrokken partijen.

Verschillende fases bij mediation

Mediation kent verschillende stappen of fasen. In grofweg vier stappen werken we bij Winters Mediation naar een oplossing toe. Meestal zijn hier drie tot vijf bijeenkomsten voor nodig.

1.      Intakegesprek en mediationovereenkomst

Tijdens het intakegesprek legt de mediator uit wat mediation precies inhoudt en hoe het traject er uit gaat zien. Ook wordt er een mediationovereenkomst ondertekend. Hierin wordt de geheimhouding vastgelegd en staan de spelregels waaraan de partijen en de mediator zich moeten houden. Als alle partijen de mediationovereenkomst ondertekend hebben, kan de mediation beginnen.

2.      Vertrouwelijke omgeving creëren

Tijdens de mediation krijgen beide partijen de kans om hun verhaal te doen. Onze mediators zijn zeer ervaren en uitgerust met kennis en vaardigheden om partijen goed te begeleiden. Wij vinden het belangrijk dat alle partijen zich veilig voelen, zodat de bestaande pijnpunten inzichtelijk en bespreekbaar worden. Winters Mediation heeft oog en aandacht voor zowel de menselijke als de zakelijke kant van het conflict en brengt in gesprekken het groter geheel bij elkaar, zodat er uiteindelijk naar een oplossing toe kan worden gewerkt, die recht doet aan de belangen van alle partijen.

3.      Het maken van afspraken

Het doel van de mediation is het oplossen van uw geschil. Hiervoor dienen afspraken te worden gemaakt. De mediator vervult een belangrijke rol in dit proces. De bemiddelaar is namelijk een onafhankelijke partij die altijd op zoek zal zijn naar een creatieve oplossing op zowel praktisch als financieel gebied. De mediator zorgt er altijd voor dat het overzicht behouden blijft en begeleidt u met het maken van afspraken.

4.      Helpen bij juridische aspecten

Omdat onze mediator Gudrun Winters ook familierecht advocaat is, hebben we veel juridische kennis in huis. Gudrun behoedt u voor juridische valkuilen en helpt u met zaken die alleen een advocaat kan afhandelen. Bijvoorbeeld, als u uit elkaar gaat wordt er een convenant en (als u kinderen heeft) een ouderschapsplan opgesteld. Wanneer u getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap heeft, moet er uiteindelijk een verzoekschrift worden ingediend bij de rechtbank inclusief  het convenant en eventueel het ouderschapsplan. Zodra de rechtbank een beschikking heeft afgegeven en deze beschikking is ingeschreven in het register van de burgerlijke stand, bent u officieel gescheiden. Onze advocaat kan deze gerechtelijke procedures voor u voeren. Daarmee kunnen wij u dus gedurende het hele proces van begin tot einde begeleiden.

Onze mediators

De mediators van Winters Mediation zijn allen MfN-registermediator en voldoen aan de kwaliteitseisen die dit register stelt. Zij zijn tevens werkzaam als advocaat en/of hebben een achtergrond als bestuurder of trainer in het bedrijfsleven.
Allen hebben jarenlange ervaring met conflicthantering, conflictoplossing en conflictbegeleiding.

Deze bundeling van ervaringen en kwaliteiten geeft onze samenwerking diepgang en haalt het beste in eenieder naar boven. Dat blijkt een prettige meerwaarde voor cliënten. Wij hechten aan hoogwaardige kwaliteit en bieden graag een prettige en rustige omgeving , waarin letterlijk en figuurlijk licht en lucht ontstaat voor alle partijen.

Begeleiding van Winters Mediation

Onder de deskundige begeleiding van de mediators van Winters Mediation worden zakelijke aspecten en belangen die spelen inzichtelijk en bespreekbaar. Ook is er aandacht voor emoties die bij partijen aanwezig zijn. Door inzicht en overzicht in alle zaken die spelen, bent u in staat om de juiste beslissingen te nemen. Uitgangspunt is dat beide partijen na het traject de toekomst positief tegemoet kunnen treden.

Locaties

Winters Mediation is begonnen in Joppe, gelegen tussen Deventer en Zutphen op circa 5 autominuten van de A1. Inmiddels zijn daar meerdere locaties bijgekomen: Lelystad, Deventer, Lochem, Zutphen en Hengelo (Ov). Onze gesprekslocaties zijn goed bereikbaar en zodanig gekozen dat er discreet en in alle rust gesprekken gevoerd kunnen worden. Bekijk al onze locaties en bezoekadressen op onze contactpagina.

Wilt u meer weten over mediation of bent u op zoek naar een mediator? Neem dan contact met ons op.

"Ik dacht niet dat ik er met mijn ex-partner uit zou komen. Dankzij de professionele werkwijze van Winters Mediation is dit toch gelukt en ik ben hier erg dankbaar voor."
Back To Top