Ga naar hoofdinhoud
Hengelo: 074 700 21 07
Zutphen: 0575 54 18 57
Deventer: 0570 24 41 60
Lelystad: 0320 32 01 62
Lochem: 0575 54 18 57

Scoren of geschiedschrijven?

Dit weekend las ik de column van Caroline de Gruyter in NRC. Ze schrijft over de tegenstelling tussen het verdedigen van eigen (nationale) belangen voor de korte termijn en het oog hebben voor het gemeenschappelijk (europese) belang op de lange termijn. Dit naar aanleiding de opstelling van Nederlandse bewindslieden tegen de zuidelijke EU-landen bij de aanpak rond het Corona virus. Ze sluit haar column af met een tip voor onze politici: ‘’door Italië te schofferen haal je de krant, maar met een goed plan voor de toekomst haal je de geschiedenisboekjes’’.

Als zakelijk mediator zag ik een parallel tussen deze kwestie in de EU en het geschil aan mijn mediationtafel tussen twee compagnons van een Start-Up. Ze vroegen mij om te bemiddelen in het conflict waarbij zij meenden dat stoppen en ieder zelfstandig verder gaan de beste optie is. Ferm overtuigd van eigen gelijk, bevestigd door de mening van hun achterban, vertellen zij mij zeker te weten dat ze er met elkaar nooit uit zullen komen. In de vervolggesprekken komen de verschillende belangen boven tafel en wordt er een gezamenlijk toekomstplan geformuleerd, waardoor uiteindelijk de doorbraak tot stand komt.

In de lijn van Caroline’s column is mijn overtuiging: ‘’door je eigen punten scherp neer te zetten, voelt het alsof je scoort, maar door energie te steken in onderhandelen over een goed plan, bouw je het fundament voor de toekomst’’.

Back To Top