Ga naar hoofdinhoud
Hengelo: 074 700 21 07
Zutphen: 0575 54 18 57
Deventer: 0570 24 41 60
Lelystad: 0320 32 01 62
Lochem: 0575 54 18 57

Overlegscheiden – Collaborative Divorce

Met alle deskundigen van begin af aan als een team om tafel. Dat is de kracht van overlegscheiden of Collaborative Divorce. Er wordt samengewerkt in een multidisciplinair team waarin de benodigde specialismen van advocaten en fiscalisten aanwezig zijn, alsmede een coach. Alle specialisten voldoen aan strenge deskundigheidseisen en staan als zodanig geregistreerd.

Het gezamenlijke belang om er in overleg uit te komen wordt versterkt door de afspraak dat de alle deskundigen in het team niet voor partijen afzonderlijk mogen optreden mocht de overlegscheiding niet tot een succesvol einde komen. Mede door die eis leert de ervaring dat overlegscheidingen meestal slagen.

Wat is een overlegscheiding en wat zijn de voordelen?

Een overlegscheiding is een methode uit Amerika waarbij de scheiding in overleg geregeld wordt, dus zonder rechtszaak. Deze manier van scheiden is sneller en goedkoper dan procederen. U wordt tijdens het traject begeleid door een deskundig team van advocaten, een coach en eventueel een financieel expert of kindercoach. Tijdens een overlegscheiding hebben beide partners hun eigen advocaat, die voor hun belangen opkomt. Als er kinderen bij betrokken zijn, staan zij in dit traject centraal. Overlegscheiden gebeurt in rust en openheid met respect voor elkaar.

Hoe gaat overlegscheiden in zijn werk?

Een overlegscheiding lijkt op mediation. Het enige verschil is dat beide partijen een eigen advocaat hebben. De advocaten komen op voor de belangen van beide partijen. De mediator begeleidt het proces en zorgt ervoor dat er ruimte is voor emoties. Daarnaast is het gebruikelijk dat er een financieel expert aanschuift om advies te geven over zakelijke aangelegenheden. Op deze manier wordt alle expertise bij elkaar gebracht om een scheiding respectvol, efficiënt en duurzaam af te sluiten. Er worden bijeenkomsten gehouden waarin informatie wordt uitgewisseld en behoeften/verwachtingen uitgesproken worden.

De werkwijze is transparant, effectief en efficiënt en maakt een gerechtelijke procedure overbodig. Overeenstemming over de inschakeling van de specifieke deskundigen voorkomt dat partijen ieder kosten moeten maken voor eigen deskundigen.

Overleg vindt achter gesloten deuren plaats. In teamverband wordt samengewerkt tussen partijen en hun advocaten, een fiscalist en eventueel aanvullende specialisten. Alle betrokkenen tekenen een deelnemersovereenkomst waarin geheimhouding is vastgelegd. Het doel is bereikt als in goed overleg alle voor de scheiding benodigde afspraken schriftelijk zijn vastgelegd en ondertekend.

Voor wie?

De overlegscheiding is voor iedereen: voor mensen die getrouwd of geregistreerd partner zijn en voor mensen die juist niet getrouwd zijn. Deze manier van scheiden is met name geschikt voor ondernemers en vermogende particulieren, of als privacy bijzonder belangrijk is bij een scheiding in verband met familievermogen, bedrijfsgegevens of persoonlijke situatie.

Als er kinderen bij betrokken zijn is het belangrijk dat het gezag, de alimentatie en de zorgregeling naar ieders tevredenheid geregeld worden zonder dat de kinderen daar de dupe van zijn. Een ouderschapsplan is soms ook verplicht als u niet getrouwd bent. Dit is het geval als het gezamenlijke gezag is vermeld in het register van de rechtbank.

Eigen financieel adviseur of coach?

Het is niet mogelijk dat u uw eigen financieel adviseur of coach meeneemt. Het  overlegscheidingsteam bestaat uit professionals die speciaal voor deze manier van scheiden zijn opgeleid. Als uw eigen adviseur of coach een erkende (overlegscheidings)professional is en geaccepteerd wordt door de andere partij is het eventueel mogelijk dat hij of zij in het team geplaatst wordt. Als de scheiding een feit is kunt u niet meer verder gaan met de advocaten, coach of financieel adviseur die het proces begeleid hebben.

Overlegscheiden: wat voor u?

Winters Mediation kan u advies geven over welke manier van scheiden het beste bij u past en u helpen tijdens dit proces. Voor meer informatie kunt u het contactformulier hieronder invullen.

Contactformulier

    Back To Top